Ο φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού (Inflammatory Breast CancerIBC) είναι ένας σπάνιος και επιθετικός καρκίνος που συνήθως εξελίσσεται γρήγορα, σε διάστημα μερικών μηνών.

Ξεκινά από τους γαλακτοφόρους αγωγούς του μαστού και μέχρι να γίνει η διάγνωσή του συχνά εξαπλώνεται μέσω των λεμφαγγείων στα λεμφογάγγλια ή και μέσω των αιμοφόρων αγγείων σε άλλα μέρη του σώματος (μεταστάσεις).

Σπάνιος καρκίνος, αλλά και επικίνδυνος: Αν και ο φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού αποτελεί μόλις το 1-5% όλων των περιστατικών καρκίνου του μαστού (είναι σπάνιος) , έχει το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας από τις άλλες κακοήθειες του μαστού (επικίνδυνος).

Μεγάλη προσοχή στα συμπτώματα!

Αυτή η σπάνια και επιθετική μορφή του καρκίνου του μαστού είναι γνωστή ως φλεγμονώδης, επειδή ο μαστός φαίνεται συνήθως πρησμένος, κόκκινος, σαν να πάσχει από κάποια φλεγμονή. Δυστυχώς, τα συμπτώματα του φλεγμονώδους καρκίνου του μαστού συχνά παρερμηνεύονται από μη ειδικούς ιατρούς ως μια απλή λοίμωξη του μαστού-μαστίτιδα (ύπουλος καρκίνος).

Συχνά δε γίνεται αντιληπτός κάποιος όγκος δια της ψηλάφησης ή της αφής: Στις περισσότερες περιπτώσεις φλεγμονώδους καρκίνου του μαστού, δεν είναι δυνατό να αισθανθεί κανείς δια της αφής και της ψηλάφησης κάποιον συμπαγή όγκο κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης.

Επειδή τα καρκινικά κύτταρα προκαλούν απόφραξη των λεμφαγγείων του δέρματος που καλύπτει τον μαστό (Τα λεμφαγγεία μεταφέρουν σε όλο το σώμα το λεμφικό υγρό, το οποίο αποτελεί μέρος του συστήματος εξουδετέρωσης των λοιμώξεων), το λεμφικό υγρό, μέσα στο οποίο τα λευκά αιμοσφαίρια μεταφέρονται, δεν είναι σε θέση να ρέει κανονικά διαμέσου του ιστού του μαστού.

Αυτό προκαλεί ορατά και αισθητά συμπτώματα πάνω στο δέρμα, όπως:

  • Οίδημα και ερυθρότητα στο 1/3 ή και παρισσότερο της επιφάνειας του μαστού
  • Ο μαστός δείχνει σαν να είναι ερυθρός ή  μελανιασμένος
  • τοπική άνοδος της θερμοκρασίας στον μαστό (μαστός ζεστός που καίει)
  • Αυλακώσεις ή πτυχώσεις στον μαστό, (λόγω συσσώρευσης λεμφικού υγρού στο δέρμα), όψη φλοιού πορτοκαλιού σαν κυτταρίτιδα (πλέον χαρακτηριστικό σύμπτωμα φλεγμονώδους καρκίνου).
  • Πάχυνση δέρματος (πρήξιμο) και διαστολή πόρων

Άλλα συμπτώματα του φλεγμονώδους καρκίνου του μαστού:

  • η εισολκή της θηλής (θηλή στραμμένη προς τα μέσα)
  • επίπεδη θηλή
  • πρήξιμο στα λεμφογάγγλια της σύστοιχης μασχάλης ή στην περιοχή του οστού της κλείδας.
  • αίσθηση βάρους στους μαστούς

Αιτίες

Οι ακριβείς αιτίες ανάπτυξης του φλεγμονώδους καρκίνου του μαστού δεν είναι σαφείς, θεωρείται όμως ότι ξεκινά όπως όλοι οι καρκίνοι, δηλαδή από ένα μη φυσιολογικό κύτταρο που αρχίζει να πολλαπλασιάζεται. Χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου του μαστού είναι ότι τα μη φυσιολογικά καρκινικά κύτταρα πολλαπλασιάζονται ταχύτατα και φράζουν τα λεμφαγγεία του δέρματος.

Φλεγμονώδης Καρκίνος Μαστού – Εικονα1
Φλεγμονώδης Καρκίνος Μαστού – Εικονα2 (ερυθρότητα – εικόνα φλοιού πορτοκαλιού)
Φλεγμονώδης Καρκίνος Μαστού – Εικονα3 (εικόνα μελανιασμένου μαστού)

Διάγνωση

Ο φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού συχνά συγχέεται με λοιμώξεις του μαστού (μαστίτιδα), ιδίως σε γυναίκες νεαρής ηλικίας και σε θηλάζουσες. Πολλές φορές ο γιατρός χορηγεί αρχικά αντιβίωση, αν όμως τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν σε επτά έως δέκα ημέρες, τότε απαιτείται μια σειρά από συμπληρωματικές εξετάσεις.

Η μαστογραφία συνήθως δεν ανιχνεύει το φλεγμονώδη καρκίνο του μαστού, μπορεί όμως να βοηθήσει στη διάγνωση. Ο υπέρηχος μαστού δίνει μια πιο σαφή εικόνα για την κατάσταση του μαστού και τέλος, η βιοψία  core biopsy θα επιβεβαιώσει τη διάγνωση. Άλλες εξετάσεις, όπως η αξονική τομογραφία θώρακος και η μαγνητική άνω κοιλίας, θα υποδείξουν αν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί.

Θεραπεία

Ο φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού αντιμετωπίζεται αρχικά με χημειοθεραπεία για τη συρρίκνωση του όγκου και την αποτροπή των μεταστάσεων και στη συνέχεια με χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή του και συγκεκριμένη με τροποποιημένη ριζική μαστεκτομή και σύστοιχο, συστηματικό λεμφαδενικό καθαρισμό της μασχάλης. Το τελευταίο βήμα είναι η ακτινοθεραπεία, ώστε να εξουδετερωθούν τα εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα.

Leave a Reply