Η νόσος του καρκίνου δεν αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο. Όσοι έχουν νοσήσει γνωρίζουν καλύτερα τι αποθέματα ψυχικών και σωματικών δυνάμεων απαιτούνται. Είναι λογικό κάποιος, είτε βιώνει τη νόσο προσωπικά είτε μέσω ενός κοντινού του προσώπου, να χρειάζεται όχι μόνο ιατρική βοήθεια στο καθεαυτό μέρος της νόσου, αλλά επιπλέον βοήθεια και στο κομμάτι διαχείρισης των δύσκολων και πρωτόγνωρων συναισθημάτων που γεννά μια τέτοια δοκιμασία, ώστε να μπορέσει να την αντιμετωπίσει όσο το δυνατόν καλύτερα.

Ποιες είναι οι αντιδράσεις του ασθενή στη διάγνωση του Καρκίνου

Οι ψυχολογικές έρευνες έχουν κωδικοποιήσει πώς αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι την λέξη “καρκίνος” στο άκουσμα της διάγνωσης. Τέσσερις βασικές ερμηνείες μπορεί να δοθούν ανάλογα πάντα με την προσωπικότητα του ασθενούς:

1. Πρόκληση
2. Απειλή
3. Απώλεια
4. Άρνηση

Μεγάλη σημασία έχει πώς θα εκλάβει ο ασθενής, ανάλογα με την προσωπικότητά του, τη διάγνωση της νόσου στις πρώτες δύσκολες ώρες και ποια θα είναι η αρχική αντιμετώπισή του στην κατάσταση. Σε αυτές τις στιγμές η συμβολή του ψυχολόγου είναι καθοριστικής σημασίας.

Πέντε είναι οι βασικοί ψυχολογικοί μηχανισμοί για την αντιμετώπιση και την προσαρμογή στην διάγνωση του καρκίνου.

1. Μαχητικότητα
2. Αποφυγή ή άρνηση
3. Μοιρολατρία (Fatalism)
4. Απελπισία
5. Προσδοκώμενο άγχος

Στόχος της ψυχολογίας είναι να βοηθήσει τον ασθενή από την πρώτη κιόλας στιγμή της διάγνωσης να έχει τη σκέψη του στραμμένη στη θετική αντιμετώπιση της νόσου, να ελέγχει τα αρνητικά συναισθήματα και να υποστηριχθεί για να καταφέρει να αναπτύξει τη μαχητικότητα σαν ψυχολογικό εργαλείο αντιμετώπισης της νόσου.

Καρκινοπαθής και περιβάλλον του – Άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες

Ο καρκίνος επηρεάζει τον κάθε άνθρωπο με διαφορετικό τρόπο. Κάποιοι αισθάνονται ιδιαίτερα ανήσυχοι ή αγχωμένοι, άλλοι φοβισμένοι ή ανέλπιστοι για το μέλλον. Συναισθήματα σαν αυτά μπορούν να επηρεάσουν αρκετά τον ίδιο τον άνθρωπο ή το συγγενικό και φιλικό του περιβάλλον. Άλλα κοινά προβλήματα αφορούν την αντιμετώπιση των αλλαγών που επέρχονται στο σώμα και στην εμφάνιση του ασθενούς, καθώς επίσης και την επιρροή αυτών των αλλαγών στις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Είναι πολύ σύνηθες για όλους όσους βιώνουν τον καρκίνο οι ίδιοι ή μέσα από κάποιο οικείο τους πρόσωπο να νιώθουν φόβο, ανησυχία, στεναχώρια και αδυναμία. Επιπλέον, μπορεί να υπάρχουν και άλλοι στρεσσογόνοι παράγοντες, όπως οικονομικές πιέσεις ή ανησυχίες για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Η ψυχολογική υποστήριξη μειώνει τα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να προκαλέσει ο καρκίνος  και συμβάλλει στην ομαλότερη εξέλιξη της θεραπείας του ασθενούς. Είναι χρήσιμη και απαραίτητη όχι μόνο για τους ίδιους τους καρκινοπαθείς, αλλά και τα κοντινά τους πρόσωπα, για να αντιμετωπίσουν μαζί τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που φέρνει η ασθένεια και η θεραπεία της σε όλα τα στάδιά της νόσου.

Το Κέντρο Μαστού Ρόδου διαθέτει εξειδικευμένο ψυχολόγο για την ενίσχυση της ψυχολογίας των ασθενών με καρκίνο του μαστού, αλλά και των οικείων τους . Με συνεδρίες ατομικές, αλλά και ομαδικές εάν ο ασθενής επιθυμεί και πολλά άλλα μέσα, επιτυγχάνεται η ψυχολογική ανασυγκρότηση των ασθενών και τελικά η αφίπνυση της μαχητικότητάς τους, που είναι το καλύτερο φάρμακο στην αντιμετώπιση της νόσου.