Πώς δημιουργείται ο καρκίνος του μαστού στον ανθρώπινο οργανισμό;
Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζουμε πώς δημιουργείται ο καρκίνος του μαστού. Γνωρίζουμε μόνο ορισμένους επιβαρυντικούς παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες μίας γυναίκας να νοσήσει με καρκίνο του μαστού. Ως εκ τούτου δε μπορούμε να τον προλάβουμε. Έχουμε όμως τη δυνατότητα να μειώσουμε τις πιθανότητες να νοσήσουμε από καρκίνο του μαστού.
Είναι σημαντικό για κάθε γυναίκα να ξέρει το προσωπικό της ρίσκο να νοσήσει από καρκίνο του μαστού. Για να σταθμιστεί αυτό το ρίσκο πρέπει κάποιος ειδικός μαστολόγος να ασχοληθεί λεπτομερώς με τους επιβαρυντικούς παράγοντες που υπάρχουν καθώς και με το οικογενειακό ιστορικό της για καρκίνο του μαστού, των ωοθηκών, καθώς και για άλλες μορφές καρκίνου.
Με βάση το οικογενειακό τους ιστορικό, κάποιες γυναίκες έχουν ένδειξη να υποβληθούν σε γονιδιακό έλεγχο για μεταλλάξεις που σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού. Αν όντως υπάρχουν μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1 και BRCA2 ή και άλλα γνωστά γονίδια, η προφυλακτική μαστεκτομή με ταυτόχρονη ογκοπλαστική αποκατάσταση μειώνει τον κίνδυνο να νοσήσει μια γυναίκα από καρκίνο του μαστού σε ποσοστό πάνω απο 95%, καθώς και η αμφοτερόπλευρη λαπαροσκοπική αφαίρεση των ωοθηκών μετά την ολοκλήρωση του οικογενειακού προγραμματισμού.
Η μητέρα μου έχει νοσήσει από καρκίνο του μαστού. Αυτό σημαίνει ότι θα νοσήσω και εγώ κάποια στιγμή;
Δεν είμαστε ακόμα σε θέση να γνωρίζουμε τις αιτίες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού. Η ύπαρξη καρκίνου μαστού σε συγγενή πρώτου βαθμού θεωρείται επιβαρυντικός παράγοντας, καθώς και η ηλικία νόσησης του συγγενούς. Καλό θα ήταν να επισκεφτείτε τον ειδικό γιατρό. Ο γιατρός με βάση το οικογενειακό και ιατρικό σας ιστορικό και την κλινική εικόνα σας θα σχεδιάσει τον προληπτικό έλεγχο και τις απαραίτητες εξετάσεις.
Ο πατέρας μου έχει νοσήσει από καρκίνο του μαστού. Υπάρχει πιθανότητα να εμφανίσω καρκίνο μαστού λόγω κληρονομικότητας ή δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση επειδή είμαι αντίθετου φύλου;
Απάντηση: τα υπεύθυνα γονίδια είναι αυτόσωμα και όχι φυλοσύνδετα, υπάρχουν δηλαδή στα κύτταρα και των δύο φύλων. Άρα μια γυναίκα μπορεί να κληρονομήσει από τον πατέρα της ένα μεταλλαγμένο γονίδιο, όπως και μπορεί να το μεταβιβάσει στο γιο της. Η ύπαρξη άρρενα συγγενή στην οικογένεια με καρκίνο μαστού θεωρείται ιδιαίτερα επιβαρυντικός παράγοντας και υποδηλώνει γονιδιακό υπόβαθρο της νόσου.
Είμαι 28 χρονών και έχω εντοπίσει ένα εύρημα στο μαστό μου. Ο γιατρός μου συνέστησε να κάνω υπερηχογράφημα. Γιατί δεν μου ζήτησε να κάνω μαστογραφία;
Απάντηση: Οι λόγοι που ο γιατρός αποφάσισε να συμπληρώσει την κλινική εξέταση με το υπερηχογράφημα και όχι με μαστογραφία είναι : α) Η πυκνότητα του στήθους σ’ αυτή την ηλικία που κάνει εξαιρετικά δύσκολη την ανακάλυψη κάποιων ανωμαλιών στη μαστογραφία, β) η αποφυγή ακτινοβόλησης, επειδή είναι περισσότερο επικίνδυνη σε νέα άτομα και, τέλος, γ) η άριστη ικανότητα διάγνωσης των παθήσεων αυτής της ηλικίας με το υπερηχογράφημα.
Aν κάνω τακτικά μαστογραφία θα προλάβω τον καρκίνο του μαστού;
Απάντηση: Όχι. Η μαστογραφία δεν προλαμβάνει την εμφάνιση του καρκίνου, απλά βοηθά να ανακαλυφθεί ο καρκίνος πολύ νωρίτερα από το χρόνο που αυτός θα γινόταν αντιληπτός από τη γυναίκα ή το γιατρό της. Έχει υπολογιστεί ότι η μαστογραφία μπορεί να διαγνώσει τον καρκίνο ενάμισι έως δύο χρόνια νωρίτερα.
Αυτή η πρωϊμότερη διάγνωση επιτρέπει να είναι πιο επιτυχής η θεραπεία, ενώ ταυτόχρονα μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες να χρειαστεί η γυναίκα να υποβληθεί σε αφαίρεση του μαστού της (μαστεκτομή). Υπενθυμίζουμε ότι η μαστογραφία πρέπει να γίνεται σε γυναίκες 40 ετών και άνω ανά έτος ή διετία, αναλόγως της περίπτωσης.
Η μαστογραφία δείχνει όλους τους όγκους του μαστού; Πόσες είναι οι πιθανότητες να μην είναι ορατός ένας καρκίνος μαστού στην ψηφιακή μαστογραφία;
Η μαστογραφία είναι μια σπουδαία εξέταση και μπορεί να διαγνώσει εγκαίρως μικρούς, μη ψηλαφητούς όγκους του μαστού. Όμως η διαγνωστική της ικανότητα εξαρτάται από την πυκνότητα των μαστών και ελαττώνεται όσο πυκνότερος είναι ένας μαστός. Στους αραιούς μαστούς μόνο το 2% των καρκίνων μπορεί να μη φανούν με την ψηφιακή μαστογραφία, ενώ στους πολύ πυκνούς μαστούς το 38%.
Αφού η μαστογραφία δεν μας καλύπτει 100% τότε τι άλλο πρέπει να κάνουμε;
Η μαστογραφία πρέπει πάντοτε να συνδυάζεται με μαστολογική κλινική εξέταση (ψηλάφηση μαστών από ειδικό μαστολόγο) και με υπέρηχο υψηλής ανάλυσης, ενώ αν υπάρχουν διαγνωστικές ανακρίβειες να συμπληρώνεται από μαγνητική τομογραφία και τομοσύνθεση.
Αν μία γυναίκα είναι 70 ετών θα πρέπει να συνεχίσει να κάνει προληπτικά μαστογραφία;
Απάντηση: Οι έρευνες για τον πληθυσμιακό έλεγχο που έχουν γίνει ως σήμερα, δεν έχουν περιλάβει γυναίκες αυτής της ηλικίας ή μεγαλύτερες. Έτσι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για το κατά πόσο κάτι τέτοιο θα πρόσφερε συνολικά κάποιο ουσιαστικό όφελος.
Συστήνεται όμως διεθνώς να συνεχίζεται ο τακτικός προληπτικός μαστογραφικός έλεγχος στις ηλικιωμένες γυναίκες, εφ ’όσον αυτές έχουν καλή υγεία και επαρκές προσδόκιμο ζωής. Ο καρκίνος του μαστού εμφανίζεται συχνότερα στις μεγάλης ηλικίας γυναίκες και στις ημέρες ο αριθμός τους αυξάνει συνεχώς. Η έγκαιρη ανακάλυψη του καρκίνου σ’ αυτές τις γυναίκες μπορεί να οδηγήσει σε καλά αποτελέσματα και να τους προσφέρει περισσότερα χρόνια ζωής.
Οι γυναίκες που έχουν ενθέματα μπορούν να κάνουν μαστογραφία;
Απάντηση: Βεβαίως. Οι γυναίκες στις οποίες έχουν τοποθετηθεί ενθέματα για λόγους αισθητικής ή για αποκατάσταση μετά από μαστεκτομή πρέπει και αυτές να υποβάλλονται σε τακτικό προληπτικό έλεγχο με μαστογραφία. Θα πρέπει, όμως, να το αναφέρουν στον τεχνικό και στο γιατρό. Επειδή τα ενθέματα από σιλικόνη είναι αδιαπέραστα από τις ακτίνες, θα πρέπει αυτά να σπρωχτούν προς τα πίσω, με την εφαρμογή ειδικών τεχνικών τοποθέτησης των μαστών, ώστε ο μαζικός αδένας να προβάλει μπροστά και να μην επικαλύπτεται από το ένθεμα για να μπορεί να ακτινογραφηθεί. Μπορεί να απαιτηθούν επιπλέον λήψεις με απώθηση των ενθεμάτων.
Έχω πολύ μεγάλο στήθος. Αυτό προκαλεί δυσκολίες στη μαστογραφία;
Απάντηση: Όχι. Χρειάζεται όμως προσοχή στη σωστή τοποθέτηση, έτσι που να ακτινογραφηθεί όλο το στήθος και να μη μείνει εκτός κάποιο τμήματα του. Οι ρυθμίσεις του μηχανήματος προσαρμόζονται από τον τεχνικό, ενώ συχνά χρησιμοποιείται ακτινογραφικό φιλμ μεγαλύτερων διαστάσεων. Σ’ ότι αφορά τη διάγνωση συνήθως οι μεγάλοι μαστοί έχουν περισσότερο λίπος και επομένως λιγότερο πυκνοί.
Εφ’ όσον η μαστογραφία χρησιμοποιεί ακτινοβολία, αυτό δεν είναι επικίνδυνο, ιδιαίτερα αν γίνεται συχνά, κάθε ένα ή δύο χρόνια;
Απάντηση: Η μαστογραφία χρησιμοποιείται σε ευρεία βάση από τα μέσα της δεκαετίας του 1960. Από τότε, η τεχνολογία των μηχανημάτων, των φιλμ και των διαφόρων τεχνικών βελτιώθηκαν σημαντικά, γι’ αυτό και η ποσότητα της ακτινοβολίας που χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια είναι χαμηλή και θεωρείται ακίνδυνη. Έχει υπολογιστεί ότι η δόση της ακτινοβολίας που δέχεται μια γυναίκα σ’ έναν πλήρη μαστογραφικό έλεγχο ( δηλ. για δύο εικόνες από κάθε μαστό) είναι ίση με την ακτινοβολία που δέχεται από το περιβάλλον σε τρεις μήνες ( Συγκριτικά η αξονική τομογραφία της κοιλίας ισοδυναμεί με φυσική ακτινοβολία μίας τριετίας). Σύμφωνα μ’ έναν άλλο υπολογισμό, αύξηση του κινδύνου εμφάνισης κακοήθειας εξ’ αιτίας της ακτινοβολίας θα μπορούσε να παρατηρηθεί σε μία γυναίκα μετά από την πραγματοποίηση της διακοσιοστής μαστογραφίας.
Συμπερασματικά, ο κίνδυνος από την ακτινοβολία δεν είναι αξιόλογος και δεν αποτελεί εμπόδιο ικανό στην τακτική χρήση της μαστογραφίας για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Η σύγχρονη ψηφιακή μαστογραφία έχει σαφώς λιγότερη ακτινοβολία από την αναλογική.
Η δόση της ακτινοβολίας είναι ίδια σε κάθε εξέταση μαστογραφίας;
Απάντηση: Η ακριβής ποσότητα της ακτινοβολίας που χρησιμοποιείται κάθε φορά εξαρτάται από τη σύσταση των μαστών της γυναίκας (οι πυκνοί μαστοί απαιτούν μεγαλύτερη και επιβαρύνονται περισσότερο). Σε κάθε περίπτωση, όμως, έχουν καθοριστεί κάποια ανώτατα όρια, για τα οποία ισχύουν όσα αναφέρθηκαν στην απάντηση της προηγούμενης ερώτησης.
Μπορεί η κλινική εξέταση να μην ανακαλύψει την ύπαρξη καρκίνου και αυτός να φανεί μόνο στη μαστογραφία;
Απάντηση: Βεβαίως. Η μαστογραφία μπορεί να ανακαλύψει καρκίνους με μέγεθος τόσο μικρό που να μην γίνονται αντιληπτοί από τα δάκτυλα του γιατρού κατά την ψηλάφηση. Επίσης μπορεί να δείξει τις μικροαποτιτανώσεις, ένα εύρημα που συχνά συνδέεται με το μη διηθητικό καρκίνο.
Το υπερηχογράφημα και η μαστογραφία μπορούν να δείξουν αν ένα εύρημα είναι καρκίνος;
Απάντηση: Οχι, η μαστογραφία και το υπερηχογράφημα μαστών είναι απεικονιστικές μέθοδοι και εντοπίζουν ύποπτα ευρήματα. Την οριστική όμως διάγνωση αυτών των ευρημάτων θα θέσει η μη τραυματική βιοψία μαστού (core biopsy).
Η μαστογραφία ανιχνεύει όλες τις κακοήθειες; Υπάρχει περιθώριο λάθους;
Βεβαίως, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ένα ποσοστό 10%-15% των καρκίνων δεν απεικονίζεται στη μαστογραφία. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο, σε κάθε περίπτωση, να γίνεται ψηλάφηση και υπερηχογράφημα υψηλής ανάλυσης από ειδικό ιατρό. Τέλος, η μαστογραφία για να είναι αξιόπιστη ως μέθοδος απαιτείται η άρτια τεχνική της, η απόλυτη εξειδίκευση και η αποκλειστική απασχόληση του ακτινολόγου με το αντικείμενο του μαστού.
Έχει άλλα μειονεκτήματα η μαστογραφία;
Όπως όλες οι εξετάσεις έτσι και η μαστογραφία έχει ορισμένα μειονεκτήματα. Τα σημαντικότερα είναι η μειωμένη διαγνωστική αξία της μεθόδου σε γυναίκες με πυκνούς μαστούς (νεανικούς) μαστούς, η αδυναμία διάκρισης της τοπικής υποτροπής από μετεγχειρητική ουλή, η ανίχνευση πολυεστιακής νόσου και η διαφορική διάγνωση απλής φλεγμονής από φλεγμονώδες νεόπλασμα.