Η αυξητική στήθους είναι μία επέμβαση στην οποία καταφεύγουν εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να βελτιώσουν το σχήμα και το μέγεθος του στήθους τους το οποίο μπορεί να μην τις ικανοποιεί, είτε διότι λόγω κληρονομικότητας δεν έχει το μέγεθος που επιθυμούν, είτε διότι μετά πό εγκυμοσύνες έχει χαλαρώσει ή αλλάξει. Στην Ελλάδα, η αυξητική στήθους είναι η δεύτερη επέμβαση σε αριθμό μετά την ρινοπλαστική, ακολουθούν το λίφτινγκ και η λιποπλαστική γλουτών.

Η ανάγκη αυτή για την απόκτηση ενός ωραίου και σφριγηλού στήθους, επιτυγχάνεται συνήθως με χρήση ενθεμάτων.

Επιλογή ενθέματος (breast inplants)

Τα ενθέματα είναι δύο ειδών :

 • στρογγυλά (round type)
 • ανατομικά (δακρυόσχημα) (waterdrop type)

Το ένθεμα μπορεί να είναι στρογγυλό ή δακρυόσχημο, ενώ το περιεχόμενο του πρέπει να είναι συμπαγής σιλικόνη. Τα ενθέματα νερού και αυτά της υγρής-ρευστής γέλης σιλικόνης και εκείνα με περίβλημα λείας επιφανείας σπάνια προτιμώνται πλέον. Η επιφάνεια του ενθέματος πρέπει να είναι τραχεία για την ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων ανάπτυξης σκληρής κάψας (η κάψα προκύπτει ως αντίδραση του οργανισμού, ο οποίος καταλαβαίνει το εμφύτευμα σαν ξένο σώμα, με αποτέλεσμα να σχηματίζεται ένας ιστός γύρω από το ένθεμα που το σφίγγει και μπορεί να προκαλέσει ανάλογα την περίπτωση από ελαφρύ πόνο, έως παραμόρφωση και δυσκαμψία. Στην ακραία αυτή περίπτωση ενδέχεται να χρειαστεί αφαίρεση και αντικατάσταση).

Τα ενθέματα θα πρέπει να είναι χαμηλού βάρους, ώστε να μην βαραίνουν τον μαστό. Σε αντίθετη περίπτωση είναι πιθανό να δημιουργηθεί πόνος στη γυναίκα και χαλάρωση του δέρματος των μαστών. Επίσης τα χρησιμοποιούμενα ενθέματα θα πρέπει να είναι πιστοποιημένα από τους οργανισμούς FDA της Αμερικής, όσο και από την ΕΕ και τον ΕΟΦ.

Τα ενθέματα που προτιμώνται συνήθως είναι τα ανατομικά (γιατί προσδίδουν φυσικότητα στο στήθος), τραχείας επιφανείας συμπαγούς σιλικόνης ενθέματα (cohesive gel).

Στο Κέντρο Μαστού Ρόδου, χρησιμοποιούμε συμπαγούς σιλικόνης ενθέματα (cohesive gel) της γερμανικής εταιρείας POLYTECH, τραχείας επιφανείας: SublimeLine, B-Lite, Diagon\Gel® 4Two Series, που διατίθενται σε διάφορα μεγέθη, σχήματα και με ποικιλία αίσθησης (μαλακά στην αφή ή πιο σταθερά), είναι ελαφριά και ανταποκρίνονται σε όλες τις επιθυμίες των διαφορετικών ασθενών, ενώ διαθέτουν εγγύηση  εφ’ όρου ζωής (life long guarantee).

Επίσης χρησιμοποιούμε προθέματα και της αμερικάνικης εταιρείας  MENTOR® MemoryGel® Breast Implants, τα οποία δίνουν μια μαλακή, απαλή αίσθηση, φυσικότητα και σταθερότητα, ενώ επιτυγχάνουν γέμισμα του μαστού με αυξημένη προβολή, καλύπτοντας και τις πιο απαιτητικές ασθενείς. Η εταιρεία MENTOR®εγγυάται μεγάλη διάρκεια ζωής των ενθεμάτων της.

Αυξητική Στήθους: Κύριες Τεχνικές

Η τεχνική αυξητικής στήθους που επιλέγεται, εξαρτάται από τις ιδιαιτερότητες που εμφανίζει το σώμα κάθε γυναίκας. Μεγάλη σημασία επίσης έχει ο τύπος του ενθέματος, αν θα είναι στρογγυλό ή δακρυόσχημο, όπως επίσης και το μέγεθος στήθους που επιθυμεί η ενδιαφερόμενη.Υπάρχουν διάφορες τεχνικές, όπως η subglandular, η submuscular, η dual plane, η subfacial, η no touch κτλ, στις οποίες απλά διαφέρει ο τρόπος που τοποθετείται το ένθεμα: κάτω από τον αδένα του μαστού, κάτω από τον μείζονα θωρακικό μυ, κάτω από τον μείζονα θωρακικό μυ και το υπόλοιπο κάτω από τον αδένα, κάτω από την περιτονία, τεχνική χωρίς καθόλου επαφή, αντίστοιχα.

Τοποθέτηση του ενθέματος κάτω από τον μαζικό αδένα (Subglandular). Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται όταν η ασθενής έχει ικανοποιητική ποσότητα λίπους και δέρματος (pinch test τουλάχιστον 2 εκατοστών) και χρησιμοποιείται για έντονο ντεκολτέ (μοντέρνα τάση).

Tοποθέτηση του ενθέματος κάτω από το μείζονα θωρακικό μυ (Submuscular insertion). Το ένθεμα καλύπτεται καλύτερα, ενώ παράλληλα, αφενός μειώνεται η αίσθηση ψηλάφησης του ενθέματος, αφετέρου μειώνονται και τα ζαρώματα κατά την ψηλάφιση γύρω από το ένθεμα. Εφαρμόζεται σε γυναίκες με λεπτό δέρμα και λιπώδη ιστό (pinch test < 2 εκατοστών), που επιθυμούν πιο φυσικό αποτέλεσμα και λιγότερο έντονο ντεκολτέ.  Αποτελεί πολύ καλή επιλογή για αδύνατες γυναίκες.

Μειονέκτημα της μεθόδου κάποιες φορές είναι, ότι όταν κινείται ο μείζων θωρακικός μυς, ανεβοκατεβαίνει και το ένθεμα (jumping breast), οπότε η τεχνική αυτή δεν ενδείκνυται για αθλήτριες.

Τοποθέτηση του ενθέματος κάτω από τον λεπτό υμένα που καλύπτει το μείζονα θωρακικό μυ (Subfacial – Υποπεριτονιακή τεχνική). Είναι ευρέως  χρησιμοποιούμενη τεχνική, η οποία προτιμάται λόγω του ότι το αποτέλεσμά της είναι πολύ φυσικό τόσο κατά την αφή όσο και οπτικά. Συγκαταλέγεται στις τεχνικές που χρησιμοποιούνται για να επιτευχθεί το προκλητικά σχεδιασμένο στήθος (μοντέρνα τάση) και κατά συνέπεια προτιμάται από γυναίκες που επιθυμούν ένα εντυπωσιακό ντεκολτέ. Η  τεχνική τοποθέτησης των ενθεμάτων κάτω από την περιτονία (που αποτελεί τη θήκη του μείζονα θωρακικού μυός) έρχεται σαν συμπληρωματική μέθοδος για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, σε σχέση με το αν τοποθετούσαμε  εξ’ αρχής την τοποθέτηση του ενθέματος κάτω απο τον αδένα. Η τεχνική subfacial προτείνεται στις κανονικές γυναίκες με μικρό στήθος και σε όσες έχουν υποστεί μείωση του όγκου τους στήθους ύστερα από εγκυμοσύνες, αλλά δεν είναι ελλειποβαρείς.

Όπως και στις προηγούμενες, έτσι και στην υποπεριτονιακή τεχνική (Subfascial) εφαρμόζουμε τη “Non touch – No pain” τεχνική στο χειρουργείο, δημιουργώντας εντελώς αναίμακτα και ατραυματικά τη θήκη του ενθέματος σιλικόνης και διευκολύνοντας έτσι την ταχεία ανάρρωση.

                                                                                  Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της υποπεριτονιακής (subfacial) τεχνικής;

 • Ελάχιστος ή καθόλου πόνος.
 • Πιο φυσικό σχήμα μαστού διότι η περιτονία καλύπτει το ένθεμα
 • Ελάττωση του σχηματισμού της ρικνωτικής κάψας, πιθανόν επειδή το ένθεμα δεν έρχεται σε επαφή με το μαστό (η περιτονία διαχωρίζει το ένθεμα από το μαστό).
 • Αποφεύγεται η δυσμορφία ή η παραμόρφωση του ενθέματος.
 • Υπάρχει αρκετός ιστός για να καλυφθεί το ένθεμα χωρίς να τραυματίζεται ο μυς.
 • Απογεύγονται πτυχώσεις (ζαρώματα) στον επάνω πόλο του στήθους.
 • Κατά την επέμβαση, το τραύμα είναι περιορισμένο και συνεπώς, η ανάρρωση ταχύτερη.
 • Ο μυς είναι πίσω από το ένθεμα και άρα αυτό κινείται ανεξάρτητα κατά την άσκηση.
 • Επιτυγχάνεται πληρότητα στον άνω πόλο του στήθους. Αισθητικά, φαίνεται πιο φυσικό και πλούσιο.
 • Δεν υπάρχει πτώση του στήθους, καθώς η περιτονία υποστηρίζει το ένθεμα ανάμεσα στην επιφανειακή περιτονία του scarpa και την εν βάθει περιτονία του μαστού, ανάμεσα στους πρόσθιους και οπίσθιους συνδέσμους.
 • Φυσική εμφάνιση: Όταν το ένθεμα τοποθετείται καθ’ ολοκληρίαν κάτω από το μυ, σε γυμνασμένες γυναίκες ή αθλήτριες παρατηρείται ένα φούσκωμα στο πάνω μέρος του στήθους. Είναι αυτό που ονομάζεται εμφάνιση τύπου baseball. Κάτω από την περιτονία, το στήθος φαίνεται πιο φυσικό.
 • Φυσιολογική κίνηση: Η κίνηση του μυός αναγκάζει το ένθεμα να πάει προς τα πάνω όταν το ένθεμα τοποθετείται καθ’ ολοκληρίαν κάτω από τον μυ. Με την τοποθέτηση του ενθέματος στη θήκη κάτω από την απονεύρωση, αυτή η μετακίνηση δεν παρατηρείται.
 • Επούλωση:  Η επούλωση με την τοποθέτηση του ενθέματος subfacial ολοκληρώνεται ομαλά. Αντίθετα, όταν το ένθεμα τοποθετείται καθ’ ολοκληρίαν κάτω από το μυ, χρειάζεται για κάποιο διάστημα να ασκείται πίεση των ενθεμάτων προς τα κάτω, για να επιτευχθεί επούλωση.

Η συγκεκριμένη τεχνική αποτελεί επανάσταση στον τομέα της αυξητικής στήθους. Η τεχνική διπλού επιπέδου συνδυάζει την υπό του μυός (submuscular) τεχνική με την τεχνική τοποθέτησης του ενθέματος κάτω από τον μαζικό αδένα  (Subglandular), έτσι ώστε το ένθεμα σιλικόνης να μπαίνει εν μέρει κάτω από τον μείζονα θωρακικό μυ και εν μέρει κάτω από τον μαζικό αδένα. Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται ευρέως τα τελευταία 4 χρόνια. Το ποσοστό του αδένα που καλύπτει το πρόθεμα ποικίλει ανά ασθενή. Αυτό σημαίνει, ότι εάν υφίσταται πτώση του στήθους, (π.χ μετά από θηλασμό) μεγαλύτερο τμήμα του αδένα κινητοποιείται για να πετύχουμε ταυτόχρονη μεγέθυνση και ανόρθωση χωρίς τομές στο δέρμα. Άρα η τεχνική αυτή βοηθά και στην ανόρθωση του ελαφρώς πεσμένου στήθους.

Τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης τεχνικής σε σχέση με τις προϋπάρχουσες συμβατικές τεχνικές μεγένθυνσης στήθους είναι:

 • Πλήρης κάλυψη του προθέματος από ιστούς ικανοποιητικού πάχους, ώστε να το πρόθεμα να μην είναι ούτε ψηλαφητό ούτε ορατό κατά το περίγραμμα του.
 • Δυνατότητα ικανοποιητικής ανόρθωσης του στήθους όταν απαιτείται, χωρίς τη χρήση επιπλέον τομών, γύρω και κάτω από τη θηλή, όταν η πτώση δεν είναι υπερβολική.
 • Μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης μετεγχειρητικής κάψας, καθώς το μεγαλύτερο τμήμα του προθέματος βρίσκεται κάτω από τον μείζονα θωρακικό μυ. Η ρικνωτική κάψα είναι επιπλοκή που ταλαιπωρεί το 1-20% των γυναικών που έχουν υποστεί αυξητική στήθους. Τοποθετώντας το ένθεμα κάτω από το μυ και την περιτονία, ελαχιστοποιούμε την επαφή του ενθέματος με το μαστικό αδένα και ως εκ τούτου τη δημιουργία κάψας.
 • Ευκολότερη ψηλάφηση του αδένα εκ μέρους του ασθενούς.
 • Απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα “σταγόνας” ειδικά σε αδύνατες γυναίκες με μικρό μαστό. Αυτό επιτυγχάνεται λόγω του ότι το άνω τμήμα του ενθέματος καλύπτεται από το μυ.
 • Το χειρουργείο γίνεται με τελείως ατραυματική μέθοδο (non touch-no pain), με χρήση οπτικών ινών και ειδικών χειρουργικών εργαλείων και από τομή όχι μεγαλύτερη από 4cm τόσο στην θηλαία άλω, όσο και στην υπομάστια πτυχή ή την μασχάλη (αναλόγως με την επιλογή της κάθε γυναίκας),  γεγονός που έχει ως συνέπεια την εξάλειψη του μετεγχειρητικού πόνου και την ανάληψη των καθημερινών δραστηριοτήτων, εκ μέρους της ασθενούς, εντός της επόμενης ημέρας.
 • Ελαττώνεται η πιθανότητα μελλοντικής πτώσης του στήθους. Ο μυς και η περιτονία συγκρατούν το ένθεμα στη θέση του.
 • Αποφεύγουμε τις παραμορφώσεις που μπορεί να υποστεί το ένθεμα από τη δύναμη του μείζονος θωρακικού μυός, όταν το ένθεμα τοποθετηθεί μόνο κάτω από το μυ. Η λεγόμενη “open breast” ανωμαλία.
 • Δεν σχηματίζονται ποτέ ρυτιδώσεις στο άνω μέρος του στήθους.

Τα χαρακτηριστικά της μεθόδου

Η εξελιγμένη αυτή τεχνική διπλού επιπέδου διαρκεί περίπου 45 λεπτά. Έτσι ο συνδυασμός της ατραυματικής τεχνικής Non touch – No pain και της τεχνικής του διπλού επιπέδου αυξητικής στήθους, έχει ελαχιστοποιήσει της επιπλοκές που περιορίζονται στο 1%. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι το 99% των γυναικών που υποβάλλονται στη συγκεκριμένη τεχνική, έχει μείνει εξαιρετικά ικανοποιημένο από το φυσικό αποτέλεσμα και την καταπληκτική ανάρρωση. Για να υπάρχει επιτυχία, ο χειρουργός θα πρέπει να έχει μεγάλη εμπειρία στην εκτέλεση αυτής της τεχνικής.

Υπάρχει η εντύπωση στο ευρύτερο κοινό ότι η αυξητική στήθους συνοδεύεται από  πόνους  που κρατούν 2-3 εβδομάδες και καθήλωση στο κρεβάτι. Και εάν όλα αυτά κάποτε συνέβαιναν, τώρα πια ανήκουν στο παρελθόν.

Με τις νέες τεχνικές, επιτυγχάνεται αυξητική στήθους σχεδόν χωρίς πόνο. ‘Οσο αυτό και εάν φαίνεται απίστευτο, η σύγχρονη τεχνική αυξητικής στήθους No touch- No pain επιτρέπει στις ασθενείς να μπορούν να γυρίσουν στις κανονικές τους  ενασχολήσεις  γραφείου σε 24 ώρες μετά την επέμβαση. 

Πώς πραγματοποιείται η τεχνική No touch – No Pain;

Α. Πριν το χειρουργείο αυξητικής στήθους.
Προηγείται προσεχτικός σχεδιασμός για το είδος και τον όγκο του ενθέματος, πριν το χειρουργείο.  Ο χειρουργός πραγματοποιεί μετρήσεις στο στήθος της ασθενούς.  Στην συνέχεια η ασθενής δοκιμάζει τα ενθέματα της σιλικόνης.  Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί με αυτό τον τρόπο η ασθενής μπορεί να σχηματίσει μια καλή ιδέα για το πώς θα είναι το στήθος της μετά το χειρουργείο. Η επιθυμία λοιπόν της ασθενούς, σε συνδυασμό με τις μετρήσεις στο στήθος της προκαθορίζουν το είδος του ενθέματος, αλλά κυρίως το μέγεθός του.

Β.  Κατά την διάρκεια του χειρουργείου αυξητικής στήθους.

Είναι λογικό ότι όσο λιγότερο τραυματίζουμε τους ιστούς κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, τόσο λιγότερη αιμορραγία έχουμε και βέβαια τόσο καλύτερη ανάρρωση  ακολουθεί.  Αυτό είναι και το απλό μυστικό της τεχνικής αυτής.  Με την  χρήση ειδικών σχεδιασμένων εργαλείων προετοιμάζεται η θήκη όπου θα μπει το ένθεμα της σιλικόνης στον μαστό τελείως ατραυματικά  (δεν χάνεται σχεδόν καθόλου αίμα κατά την διάρκεια του χειρουργείου). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να ελαχιστοποιείται η οποιαδήποτε κάκωση στους ιστούς. Ελάχιστο χειρουργικό τραύμα σημαίνει ελαχιστοποίηση του πόνου μετά το χειρουργείο, καθώς και ελαχιστοποίηση εκχυμώσεων (μελανιές) μετά το χειρουργείο.

Τι πετυχαίνουμε λοιπόν με την νέα μέθοδο αυξητικής στήθους;
Η τεχνική αυτή χαρακτηρίζεται από ακρίβεια και μεγάλο σεβασμό στους ιστούς. Λόγω του προσεχτικού σχεδιασμού πριν από το χειρουργείο και την τελείως ατραυματική τεχνική, οι  ασθενείς μπορούν να είναι στο σπίτι τους με ασφάλεια το αργότερο 24 ώρες μετά το χειρουργείο. Μπορεί να οδηγήσει σε 5 ημέρες.

Πρόκειται για μία νέα τεχνική, η οποία εφαρμόζεται στην περίπτωση που η υποψήφια δεν είναι πολύ αδύνατη ή λιποβαρής. Το λίπος προέρχεται από την ίδια την ενδιαφερόμενη και συνεπάγεται πως πρέπει να προηγηθεί λιποαναρρόφηση σε προβληματικές περιοχές όπως η κοιλιά ή οι γλουτοί (liposuction) και έπειτα το λίπος να μεταμοσχευθεί στην περιοχή του στήθους (lipofilling). Λόγω του ότι το 50% περίπου του λίπους θα απορροφηθεί τρεις μήνες μετά την εφαρμογή, θα πρέπει, πρώτον, η ποσότητα που θα μεταμοσχευθεί να είναι αρκετά μεγάλη και δεύτερον, η αλλαγή που επιθυμεί η ενδιαφερόμενη να είναι μικρής κλίμακας.

Η συγκεκριμένη τεχνική δεν ενδείκνυται για εντυπωσιακές αλλαγές στο μέγεθος του στήθους, αλλά έχει το πλεονέκτημα ότι δεν χρησιμοποιεί ενθέματα.Συχνά συστήνεται συνδυασμός της τεχνικής τοποθέτησης ενθεμάτων με την τεχνική τοποθέτησης αυτόλογου λίπους (liposuction – lipofilling) για διόρθωση τυχόν ασυμμετριών των μαστών και για ακόμη πιο πλούσιο και  φυσικό αποτέλεσμα.

Τα οφέλη και οι κίνδυνοι της μεταμόσχευσης λίπους

Πλεονεκτήματα είναι:

 • Χρησιμοποιείτε το δικό σας ιστό αντί για εμφύτευμα.
 • Το λίπος αφαιρείται από μια περιοχή όπου δεν το θέλετε.
 • Πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι το λιπώδη-μεταμοσχευμένο στήθος τους έχει μια μεγαλύτερη αίσθηση απαλότητας και φυσικότητας.

Τα μειονεκτήματα του μοσχεύματος λίπους είναι:

 • Δεν έχουν διεξαχθεί μεγάλες κλινικές μελέτες με μακροπρόθεσμη παρακολούθηση όσον αφορά την τεχνική αυτή. Ενώ μικρές μελέτες παρουσιάζουν καλά αποτελέσματα, δεν γνωρίζουμε αν αυτή η τεχνική θα λειτουργήσει για όλες τις γυναίκες και επίσης δεν γνωρίζουμε πόσο χρόνο θα διαρκέσουν τα αποτελέσματα.
 • Μπορεί να απαιτούνται περισσότερες από μία συνεδρίες για να έχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
 • Το εγχυμένο λίπος μπορεί να απορροφηθεί εκ νέου από το σώμα και μπορεί να χάσετε μέρος ή το σύνολο του όγκου του μαστού με την πάροδο του χρόνου.

Η επέμβαση μειωτικής στήθους συνιστάται σε γυναίκες με μεγάλο στήθος και επιτυγχάνει τη μείωση του μεγέθους του με ταυτόχρονη ανόρθωσή του. Υπάρχει μεγάλο ποσοστό γυναικών που ταλαιπωρείται από τη λεγόμενη “μακρομαστία”. Ένα μεγάλο στήθος δεν περιορίζει μόνο τις ενδυματολογικές επιλογές μιας γυναίκας αλλά προκαλεί πόνους στην πλάτη και τον αυχένα, δυσκολεύει την ψηλάφηση, ενώ συνοδεύεται και από πτώση του στήθους.

Η μειωτική στήθους θα πρέπει πάντα να αποφασίζεται και να πραγματοποιείται, αφού έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάπτυξης του στήθους.

Είδος αναισθησίας: Η μειωτική στήθους γίνεται με ολική αναισθησία και η ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι της μετά από 24 ώρες.

Διαμόρφωση Θηλής: Κατά τη διάρκεια της επέμβασης γίνεται διαμόρφωση της θηλής, καθώς εκείνη μπορεί να έχει μεγαλώσει λόγω του όγκου του μαστού και τοποθετείται σε υψηλότερη θέση, ενώ η περίσσεια του αδένα του μαστού και το επιπλέον λίπος αφαιρούνται μαζί με το δέρμα από την κάτω και πλάγια πλευρά του μαστού.

Τομές – Ουλές: Οι ουλές έχουν σχήμα ανάποδου Τ και βρίσκονται γύρω και κάτω από τη θηλή, αλλά και κατά μήκος της υπομάστιας πτυχής. Αν και το πρώτο διάστημα μετά τη μειωτική μαστών οι ουλές είναι εμφανείς, με την πάροδο του χρόνου εναρμονίζονται με την επιδερμίδα και εξαφανίζονται. Το μέγεθος του στήθους είναι αυτό που καθορίζει αν η επέμβαση μπορεί να γίνει με την τεχνική Lejour – δηλαδή μέσω μόνο μίας κάθετης τομής, αποφεύγοντας την οριζόντια.

Το Κέντρο Μαστού Ρόδου είναι το μόνο κέντρο στην Ελλάδα που εφαρμόζει την πρωτοποριακή τεχνική μείωσης και ανόρθωσης μαστών με μόνο περιθηλαία τομή, δηλαδή χωρίς επιπλέον κάθετη και οριζόντια τομή, αλλά μόνο μειώνοντας το το περίσσειο δέρμα γύρω από την θηλή και δημιουργώντας το επιθυμητό μέγεθος των νέων θηλών.

Μετεγχειρητικά: Μετά τη μειωτική στήθους, η ασθενής θα πρέπει να φορά ειδικούς στηθόδεσμους υποστήριξης για περίπου ένα μήνα. Το στήθος μπορεί να παρουσιάσει μώλωπες, οιδήματα και υπερευαισθησία για το πρώτο διάστημα. Ο πόνος των πρώτων ημερών αντιμετωπίζεται με ήπια από του στόματος αναλγητικά.

Η ανόρθωση στήθους ή μαστοπηξία είναι η επέμβαση που χρησιμοποιείται για να επιτευχθεί αλλαγή στο σχήμα του στήθους και ανόρθωσή του συγχρόνως.

Αλλαγή Θέσης Θηλής: Κατά την διάρκεια της επέμβασης το κρεμάμενο στήθος αναμορφώνεται ώστε η θηλή να βρεθεί σε εμφανέστερη και υψηλότερη θέση. Η περίσσια του δέρματος αφαιρείται από την κάτω και πλάγια πλευρά του στήθους.

Διαμόρφωση Θηλής: Επίσης η θηλή που μπορεί να έχει κι εκείνη “ξεχειλώσει”, ακολουθώντας την χαλάρωση του στήθους, μειώνεται για να γίνει ανάλογη με το νέο μέγεθος (μικρότερο) που θα έχει ο μαστός.

Είδος Αναισθησίας: Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία και η ασθενής έχει μια διανυκτέρευση στο νοσοκομείο.

Τομές – Ουλές: Οι ουλές, οι οποίες συνήθως επουλώνονται καλά, βρίσκονται γύρω από την θηλή, κάτω από αυτήν, σε σχήμα ανάποδου “T” ,και κατά μήκος της υπομάστιας πτυχής. Μερικές φορές η επέμβαση μπορεί να γίνει με τομή γύρω από την θηλή και μία κάθετη κάτω από αυτήν. Ανάλογα με το μέγεθος και το σχήμα του στήθους η επέμβαση μπορεί να γίνει και μέσω μιας μόνο κάθετης τομής αποφεύγοντας την μεγάλη οριζόντια τομή.

Οι ουλές είναι μόνιμες και άμεσα μετά την επέμβαση, εμφανίζουν ερυθρότητα και σκληρίες που σε διάρκεια μηνών ομαλοποιούνται και πλησιάζουν στο χρώμα του γύρω δέρματος, ώσπου να είναι πλέον ελάχιστα εμφανείς.

Το Κέντρο Μαστού Ρόδου είναι το μόνο κέντρο στην Ελλάδα που εφαρμόζει την πρωτοποριακή τεχνική μείωσης και ανόρθωσης μαστών με μόνο περιθηλαία τομή, δηλαδή χωρίς επιπλέον κάθετη και οριζόντια τομή, αλλά μόνο μειώνοντας το το περίσσειο δέρμα γύρω από την θηλή και δημιουργώντας το επιθυμητό μέγεθος των νέων θηλών.

Πιθανή Χρήση Ενθεμάτων: Επίσης αν κριθεί σκόπιμο σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί συγχρόνως και ένθεμα στήθους με την μαστοπηξία. Ο χειρουργός σε συνεργασία με την ασθενή θα καταλήξει ποια είναι η ενδεικνυόμενη τεχνική κατά περίπτωση.

Μετεγχειρητικά: Μετά την επέμβαση η ασθενής συνιστάται να φορά στηθόδεσμο ισχυρής υποστήριξης για ένα μήνα. Τα στήθη άμεσα μετά την επέμβαση μπορεί να έχουν μώλωπες, οίδημα και είναι ελαφρά επώδυνα. Ο πόνος εύκολα αντιμετωπίζεται με συνήθη αναλγητικά από του στόματος.

Σπάνια επιπλοκή είναι η δημιουργία φλεγμονής που θεραπεύεται με την χορήγηση της κατάλληλης αντιβίωσης.

Εφαρμόζοντας συνδυαστικά τις πιο πάνω τεχνικές ανόρθωσης – μείωσης μαστών ή και αυξητικής μαστών επιτυγχάνουμε τη διόρθωση ασυμμετριών στους μαστούς, που συχνά απασχολούν αισθητικά και επιβαρύνουν ψυχολογικά τις γυναίκες.

Η γυναικομαστία είναι ένας ιατρικός όρος, που σημαίνει αύξηση του μεγέθους των μαστών σε άνδρες. Είναι μία αρκετά συχνή ιατρική κατάσταση, που αφορά σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό το 40% των ανδρών. Μπορεί να αφορά τον έναν ή και τους δύο μαστούς και έχει πολλαπλές αιτιολογίες, συχνά ορμονικές ή από τη λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων. Βέβαια πάντα πρέπει να αποκλείεται η παρουσία κακοήθειας στους ασθενείς αυτούς από εξειδικευμένο χειρουργό μαστού.

Σε αρκετές περιπτώσεις, εμφανίζεται στα αγόρια κατά τη διάρκεια της εφηβείας και υποχωρεί μόνη της. Σε άλλες περιπτώσεις εμφανίζεται σε άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας ξαφνικά, και θα πρέπει σε αυτές τις περιπτώσεις να αποκλείονται ορισμένες παθολογικές καταστάσεις, πριν προχωρήσουμε στην αντιμετώπισή της. Επίσης, αρκετά συχνή είναι η γυναικομαστία σαν τοπική εκδήλωση της παχυσαρκίας.

Οι άντρες οι οποίοι εμφανίζουν αυτό το πρόβλημα και τους ενοχλεί η εξωτερική τους εμφάνιση, γιατί επηρεάζει την αυτοπεποίθηση τους, μπορούν να απευθυνθούν στον ειδικό χειρουργό μαστού.

Σκοπός της επέμβασης είναι η αφαίρεση του περιττού λίπους και μαζικού αδένα από το αντρικό στήθος, καθώς και σε ορισμένες ιδιαίτερες περιπτώσεις αφαίρεση του χαλαρωμένου δέρματος. Το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι ένα καλύτερα σχηματισμένο, σφριγηλό αντρικό στήθος.

Προετοιμασία για το χειρουργείο

Είναι απαραίτητη, όπως σε όλες τις αισθητικές επεμβάσεις, η πρώτη επίσκεψη στο ιατρείο του χειρουργού μαστού. Εκεί, μετά από ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό, θα γίνει μία λεπτομερής κλινική εξέταση και θα πρέπει να αποκλειστούν προβλήματα από το συκώτι, τον προστάτη και η λήψη αναβολικών στερεοειδών, καθώς και άλλων φαρμάκων. Αν η αιτιολογία της γυναικομαστίας είναι ορμονική ή φαρμακευτική, με την διόρθωση του προβλήματος και αλλαγή φαρμακευτικής αγωγής, το πρόβλημα μπορεί να υποστρέψει σταδιακά από μόνο του, χωρίς να χρειαστεί χειρουργείο.

Υπάρχουν διάφορα είδη γυναικομαστίας, ανάλογα με τη σύσταση του αντρικού μαστού σε λίπος και μαζικό αδένα. Ανάλογα με το είδος, διαφέρει και ο τρόπος αντιμετώπισης.

Υπάρχουν οι παρακάτω κατηγορίες γυναικομαστίας:

 1. Μικρή ποσότητα μαζικού αδένα σαν μεγάλο κουμπί ακριβώς κάτω από τη θηλή. Δεν υπάρχει περίσσεια λίπους στον θώρακα, ούτε περίσσεια δέρματος. Τρόπος αντιμετώπισης, η αφαίρεση του αδένα με μικρή τομή γύρω από τη θηλή.
 2. Γενικευμένη, διάχυτη γυναικομαστία με αυξημένη σύσταση λίπους, χωρίς εμφανή όρια. Τρόπος αντιμετώπισης είναι η λιποαναρρόφηση, με ή χωρίς συνδυασμό αφαίρεσης μαζικού αδένα, μέσω μικρής τομής στη θηλή.
 3. Γενικευμένη γυναικομαστία, αρκετά προχωρημένη, με εμφανή περίσσεια δέρματος και πτώση της θηλής. Τρόπος αντιμετώπισης, παρόμοιος με μειωτική στήθους, με τοποθέτηση της θηλής σε ψηλότερο σημείο.

Η δεύτερη κατηγορία είναι η πιο συχνή, με λιγότερο συχνή την τρίτη κατηγορία. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο χειρουργός μαστού θα σας λύσει τυχόν απορίες και θα σας εξηγήσει ποιος τρόπος αντιμετώπισης ενδείκνυται στη δική σας περίπτωση.

Η επέμβαση

Η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με τοπική είτε με ολική αναισθησία, ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος. Το χειρουργείο διαρκεί μία με μιάμιση ώρα και αμέσως μετά σας τοποθετείται ένας ειδικός, ελαστικός επίδεσμος.

Εάν η επέμβασή σας περιλαμβάνει μόνο λιποαναρρόφηση, που είναι και το πιο σύνηθες, μπορείτε να επιστρέψετε στο σπίτι σας την ίδια μέρα. Θα έχετε μικρό πρήξιμο και μωλωπισμό, που θα διαρκέσουν περίπου δέκα ημέρες.

Ο ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος αντιμετωπίζεται εύκολα με τη χρήση συνηθισμένων αναλγητικών από του στόματος, που θα σας δοθούν φεύγοντας από το νοσοκομείο.

Στην περίπτωση της απλής λιποαναρρόφησης, οι τομές είναι πολύ μικρές, 2-3 χιλιοστά και διακρίνονται πάρα πολύ δύσκολα.

Στην περίπτωση όπου χρειάζεται και αφαίρεση μαζικού αδένα, που δεν γίνεται με λιποαναρρόφηση, αυτό γίνεται μέσω μίας ημικυκλικής τομής, μήκους περίπου 3 εκατοστών, στο περίγραμμα της θηλής. Η τομή αυτή συρράπτεται με απορροφήσιμα ράμματα, και λόγω της παρουσίας τριχών στη περιοχή, διακρίνεται πολύ δύσκολα. Στην πολύ σπάνια περίπτωση, όπου η γυναικομαστία είναι πολύ μεγάλη, χρειάζονται τομές έξω από την θηλή, παρόμοιες με αυτές της μειωτικής μαστών και μπορεί να χρειαστεί παραμονή παροχέτευσης για 24 ώρες.

Πριν την επέμβαση

• Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία μια εβδομάδα πριν την επέμβαση.
• Εάν ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή ενημερώστε τον γιατρό σας, ώστε να σας συμβουλέψει για την συνέχισή της.
• Απαγορεύεται το αλκοόλ 48 ώρες πριν την επέμβαση.
• Απαγορεύεται η ασπιρίνη, για τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν την επέμβαση. Μπορείτε να πάρετε παρακεταμόλη.
• Εάν είστε καπνιστής, είναι σημαντικό να ελαττώσετε σημαντικά το κάπνισμα ή ακόμα καλύτερα να σταματήσετε να καπνίζετε.
• Το πρωί πριν την επέμβαση κάνετε ένα ντους ή μπάνιο το σώμα σας και λούστε τα μαλλιά σας, αλλά μην χρησιμοποιήσετε σπρέι μαλλιών ή άλλα προϊόντα. Ξυρίστε τις μασχάλες σας. Μην βάλετε καθόλου κρέμες.
• Κανονίστε από πριν την μεταφορά σας προς και από το νοσοκομείο.

Ημέρα της επέμβασης

• Απαγορεύεται να φάτε και να πιείτε για τουλάχιστον 6 ώρες πριν την επέμβαση.
• Φορέστε άνετα, φαρδιά ρούχα.

 Μετά το χειρουργείο

Χρειάζεται να απουσιάσετε από την εργασία σας για λίγες μέρες και θα επισκεφθείτε τον χειρουργό μαστού την επόμενη μέρα από την επέμβασή σας, για να ελεγχθεί η περιοχή.

Θα πρέπει να φοράτε τον ειδικό ελαστικό επίδεσμο για διάστημα τεσσάρων εβδομάδων και μετά από αυτό το χρονικό διάστημα θα μπορείτε να επιστρέψετε και στο γυμναστήριο.

Το περισσότερο πρήξιμο θα υποχωρήσει μετά τις πρώτες 10-15 μέρες και εντελώς, μετά τους τρεις με τέσσερις μήνες. Μπορεί να υπάρξει μειωμένη αισθητικότητα στην περιοχή του στήθους, η οποία επανέρχεται στο φυσιολογικό με την πάροδο του χρόνου, στις περισσότερες περιπτώσεις.

Η καινούργια σας εμφάνιση

Αποτέλεσμα της επέμβασης είναι να βελτιωθεί η εξωτερική εμφάνιση του σώματός σας. Σε όλες τις αισθητικές επεμβάσεις υπάρχουν όρια για το μέγεθος της βελτίωσης που μπορεί να επιτευχθεί και αυτά τα όρια θα τα συζητήσετε με τον χειρουργό μαστού. Τα αποτελέσματα της επέμβασης για την αντιμετώπιση της γυναικομαστίας είναι μόνιμα και έχουν σαν αποτέλεσμα την ενίσχυση της αυτοπεποίθησής σας.

Μετά την επέμβαση

• Απαγορεύεται η ασπιρίνη, για 7 ημέρες μετά την επέμβαση.
• Απαγορεύεται το αλκοόλ κατά τη διάρκεια της αντιβιοτικής αγωγής μετά το χειρουργείο.
• Ακολουθήστε την φαρμακευτική αγωγή που σας έχει συστήσει ο γιατρός σας.
• Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία, για περίπου ένα μήνα μετά την επέμβαση.
• Το μπάνιο επιτρέπεται αφού έχουν αφαιρεθεί οι επίδεσμοι. Το ντους επιτρέπεται μετά την πρώτη ημέρα της επέμβασης, αλλά κρατώντας τους επιδέσμους στεγνούς.
• Θα βοηθήσει πολύ να μείνετε ξαπλωμένοι για τουλάχιστον μια ημέρα, με ελαφρύ περπάτημα στο σπίτι.
• Αποφύγετε την οδήγηση για την πρώτη εβδομάδα μετά την επέμβαση.

Είναι τα εμφυτεύματα σιλικόνης ασφαλή;

Σε ειδικές μελέτες που έχουν γίνει, έχει διαπιστωθεί ότι στο γάλα της αγελάδος και σε παιδικές τροφές έχουν ανιχνευτεί πολύ υψηλότερα επίπεδα σιλικόνης απ’ότι στο μητρικό γάλα γυναικών με εμφυτεύματα. Ο Αμερικανικός Ιατρικός Σύλλογος καταλήγει ότι ‘‘δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι τα εμφυτεύματα σιλικόνης είναι υπεύθυνα για οποιαδήποτε σοβαρή ασθένεια ολόκληρου του σώματος. Οι γυναίκες έρχονται συνεχώς σε επαφή με τη σιλικόνη στην καθημερινή τους ζωή.’’

Τι είναι η δημιουργία “κάψας” κατά την αυξητική μαστών ;

Ο ουλώδης ιστός (ή κάψουλα) ο οποίος σχηματίζεται φυσιολογικά γύρω από το εμφύτευμα είναι πιθανό να σφίξει και να πιέσει το εμφύτευμα και αυτό ονομάζεται δημιουργία κάψας. Αυτή είναι και η πιο συνηθισμένη επιπλοκή ενώ ακολουθούν η μόλυνση, το αιμάτωμα και η συλλογή υγρών. Τα συμπτώματα ποικίλουν, από δυσκαμψία και ελαφριά ενόχληση έως πόνο, παραμόρφωση και / ή αλλαγή θέσης του εμφυτεύματος. Πρόσθετη επέμβαση είναι απαραίτητη σε περιπτώσεις που ο πόνος και / ή η δυσκαμψία είναι πολύ ισχυρά. Τέτοιες επεμβάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν από αφαίρεση του ιστού της κάψας του εμφυτεύματος, έως την αφαίρεση και την πιθανή αντικατάσταση του ίδιου του εμφυτεύματος. Δημιουργία κάψας ενδέχεται να εμφανιστεί ξανά μετά από αυτές τις επιπλέον επεμβάσεις. Θα πρέπει να γνωρίζεται ότι η κλειστή καψουλοτομή, δηλαδή η πρακτική κατά την οποία πιέζεται η ινώδης κάψουλα γύρω από το εμφύτευμα ώστε να σπάσει ο ουλώδης ιστός, δεν συνιστάται διότι μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή του.

Γιατί το σώμα δημιουργεί μια κάψα γύρω από το εμφύτευμα;

Ως φυσική αντίδραση σε κάθε ξένο σώμα που τοποθετείται μέσα στον οργανισμό, θα σχηματιστεί ουλώδης ιστός γύρω από την επιφάνεια του εμφυτεύματος δημιουργώντας έτσι μια κάψα.

Επηρεάζουν τα εμφυτεύματα την παρουσία καρκίνου του στήθους;

Καμία έρευνα δεν έχει δείξει ποτέ κάτι τέτοιο και δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι τα εμφυτεύματα προκαλούν καρκίνο.

Πώς τα εμφυτεύματα στήθους επηρεάζουν τη μαστογραφία;

Είναι σημαντικό να ενημερώσετε το γιατρό που κάνει τη μαστογραφία ότι έχετε εμφυτεύματα. Ειδικές τεχνικές μετατόπισης και πρόσθετες λήψεις ίσως να χρειαστούν. Συζητήστε οποιοδήποτε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του στήθους με το γιατρό σας.

Είναι πιθανό να πάθω αλλεργία στη σιλικόνη;

Είναι πιθανό για τον καθένα να αναπτύξει κάποια αλλεργία σχεδόν σε οποιαδήποτε ουσία στη γη. Παρ’όλα αυτά, οι αλλεργίες στη σιλικόνη είναι εξαιρετικά σπάνιες. Κάθε μέρα είμαστε όλοι εκτεθειμένοι στη σιλικόνη του περιβάλλοντός μας. Βρίσκεται σε πολλά αντικείμενα οικιακής χρήσης, όπως γυαλιστικά, αντιηλιακά και λοσιόν για τα χέρια, αποσμητικά, σαπούνια, τυποποιημένες τροφές, αδιάβροχα επιχρίσματα και τσίχλες.

Ποιός είναι ο μέσος όρος ζωής ενός ενθέματος;

Όλα τα ενθέματα δεν διαρκούν εφ’ όρου ζωής, επομένως είναι πιθανό να χρειαστεί να αντικατασταθούν κάποια στιγμή στη ζωή σας. Η χρονική αυτή περίοδος ποικίλει από γυναίκα σε γυναίκα. Κάποιες χρειάζονται επέμβαση αντικατάστασης μέσα σε λίγα μόλις χρόνια, ενώ άλλες ίσως να φτάσουν τα 10 με 20 χρόνια. Υπάρχουν αρκετοί, διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους μια γυναίκα χρειάζεται επέμβαση αντικατάστασης. Μερικές φορές είναι θέμα επιλογής, όπως μια αλλαγή μεγέθους (του ενθέματος) ή αλλαγή της μορφής του ενθέματος και μερικές φορές η αφαίρεση και αντικατάσταση είναι απαραίτητη εξ’αιτίας μιας επιπλοκής όπως σχηματισμός κάψας. Ωστόσο υπάρχουν ενθέματα διάρκειας εφ’ όρου ζωής (life long guarantee) και αυτά χρησιμοποιούμε στο Κέντρο Μαστού Ρόδου.

Πόσο καιρό μετά την εμφύτευση πρέπει να περιμένω για να ξεκινήσω γυμναστική ή άλλες επίπονες δραστηριότητες;

Ο γιατρός σας είναι αυτός που θα σας δώσει τις πιο κατάλληλες οδηγίες όσον αφορά στο χρόνο που θα παραμείνετε εκτός δουλειάς και θα σας συμβουλεύσει πότε και με ποιο τρόπο θα επιστρέψετε στις δραστηριότητές σας. Η περίοδος αποθεραπείας διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Αναλόγως της επεμβάσεως, χρειάζεται περίπου 4 εβδομάδες πριν την επιστροφή στο γυμναστήριο και σε έντονη άσκηση.

Είναι σημαντικό να μην ιδρώνετε γύρω από την τομή όσο αυτή θεραπεύεται. Γι’αυτό το λόγο περιορίζονται οι έντονες δραστηριότητες και η ηλιοθεραπεία. Μην υπερβάλλετε με δραστηριότητες που απαιτούν τη συμμετοχή του πάνω μέρους του κορμού. Επιτρέψτε στο σώμα σας να ξεκουραστεί και να θεραπευτεί.

Το υδρομασάζ και το μπάνιο επιτρέπονται συνήθως μετά από ένα μήνα. Αυτό συμβαίνει γιατί τον πρώτο καιρό, μία με δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση, η τομή δεν πρέπει να μουλιάσει στο νερό.

Θα πρέπει να ενημερωθείτε από το γιατρό σας για το πότε μπορείτε να επανέλθετε στις αθλητικές σας δραστηριότητες. Οι ασθενείς διαφέρουν πολύ μεταξύ τους στο χρόνο αποθεραπείας. Το περπάτημα συστήνεται γενικά για την τόνωση του κυκλοφορικού συστήματος. Επίσης, θα πρέπει να φοράτε με συνέπεια τον ειδικό στηθόδεσμο μετά το χειρουργείο για περίπου 4 εβδομάδες.

Μπορώ να κάνω solarium ή ηλιοθεραπεία αν έχω εμφυτεύματα;

Το τεχνητό μαύρισμα στα στούντιο ομορφιάς ή η ηλιοθεραπεία δε θα βλάψει το εμφύτευμα, αλλά μπορεί να επηρεάσει τις ουλές. Θα πρέπει να προστατεύετε τις τομές από την ηλιακή ή την τεχνητή ακτινοβολία για τουλάχιστον ένα χρόνο μετά την επέμβαση, αλλιώς οι τομές θα μείνουν σκούρες μόνιμα. Ενδέχεται να αισθάνεστε το εμφύτευμα θερμό και ίσως να χρειάζεται περισσότερος χρόνος ώστε να προσαρμοστεί στην θερμοκρασία του υπόλοιπου σώματος.

Πότε μπορώ να φορέσω ξανά σουτιέν με μπανέλες;

Οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν στις γυναίκες να περιμένουν 6 εβδομάδες, μετά την επέμβαση πριν να φορέσουν το σουτιέν τους με μπανέλες. Αυτό γίνεται για να αποφευχθεί η πίεση στην τομή που βρίσκεται στην υπομάστιο πτυχή κάτω από το στήθος.

Με την τοποθέτηση ενθέματος, το στήθος θα συνεχίσει να κινείται όπως το φυσιολογικό στήθος;

Ναι στις περισσότερες περιπτώσεις. Αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το τύπος του ενθέματος που έχει τοποθετηθεί, η τεχνική τοποθέτησης, ο τρόπος με τον οποίο το σώμα δέχεται το ένθεμα και αν υπάρχει σε κάποιο βαθμό δημιουργία κάψας γύρω από αυτό. Για αποφυγή ακριβώς του προβλήματος γνωστό και ως jumping breast, προτιμούμε να χρησιμοπιούμε τις τεχνικές τοποθέτησης ενθέματος κάτω από το μαζικό αδένα (subglandular), κάτω από την περιτονία του μείζονος θωρακικού μυός (subfacial) και την μικτή τεχνική dual plane. Πολλές γυναίκες προτιμούν να αποκτήσουν ενθέματα τα οποία  είναι πιο μαλακά ώστε το στήθος να κινείται αρμονικά, ενώ άλλες, επιλέγοντας σταθερά ενθέματα, έχουν ως αποτέλεσμα ένα πιο σφριγηλό στήθος.

Η προσθετική στήθους θα προκαλέσει ραγάδες στο στήθος μου;

Η εισαγωγή ενθεμάτων μπορεί να προκαλέσει ραγάδες, αν επιλεχθεί υπερβολικά μεγάλο ένθεμα, αλλά αυτό συμβαίνει πολύ σπάνια. Αν αυτό σας απασχολεί, επιλέξτε ένα ένθεμα μικρότερου μεγέθους ώστε να ελαχιστοποιηθεί το τέντωμα του δέρματος.

Τι επιπτώσεις έχει το κάπνισμα στην περίοδο αποθεραπείας μετά την επέμβαση;

Το κάπνισμα προκαλεί συστολή των αιμοφόρων αγγείων μειώνοντας έτσι την κυκλοφορία του αίματος και την παροχή οξυγόνου στην χειρουργημένη περιοχή. Οι ιστοί χρειάζονται αυτήν την αιμάτωση και το οξυγόνο, ώστε να θεραπευτούν. Όταν η κυκλοφορία του αίματος μειώνεται οι ιστοί θεραπεύονται πιο αργά. Συνιστάται διάστημα αποχής 5 εβδομάδων πριν και μετά την επέμβαση.

Θα χάσω την αίσθηση της θηλής;

Σε περιπτώσεις πλαστικών επεμβάσεων του μαστού με τομή πάνω στη θηλαία άλω, μπορεί να υπάρξουν αλλαγές αίσθησης της θηλής μετά την επέμβαση. Η αίσθηση στη θηλή και στο στήθος ενδέχεται να αυξηθεί ή να μειωθεί. Ο βαθμός της αλλαγής ποικίλει και μπορεί να είναι μόνιμη ή παροδική. Γι αυτό σε επεμβάσεις αύξησης μαστών προτιμούμε την τομή στην υπομάζια πτυχή.

Θα πρέπει να έχω το ιδανικό μου βάρος πριν την προσθετική επέμβαση στήθους;

Θα πρέπει να είστε κοντά στο ιδανικό σας βάρος. Μία σημαντική απώλεια βάρους μετά την επέμβαση μπορεί να επιφέρει ένα αποτέλεσμα όχι τόσο ικανοποιητικό για σας. Ενδέχεται να υπάρξει πτώση ή μείωση του μεγέθους του στήθους. Μια σημαντική αύξηση βάρους μπορεί να μεγαλώσει το μέγεθος του στήθους σας.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Κάθε περίπτωση είναι εξατομικευμένη γι’αυτό έχει διαφορετικά αποτελέσματα είτε έχει προηγηθεί εγκυμοσύνη, είτε ακολουθεί. Το στήθος διογκώνεται και προσαρμόζεται σε όλες τις φυσιολογικές αλλαγές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη. Ο βαθμός της διόγκωσης διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα και το μέγεθος του ενθέματος συμβάλλει επίσης σε αυτό .

Θα μπορώ να θηλάσω το μωρό μου;

Πολλές γυναίκες με ενθέματα στήθους σε επεμβάσεις αυξητικής στήθους έχουν θηλάσει επιτυχώς τα μωρά τους.  Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες με ενθέματα στήθους, (σιλικόνης ή φυσιολογικού ορού) δεν έχουν στο γάλα τους υψηλότερα επίπεδα σιλικόνης από αυτές που δεν έχουν ενθέματα. Ορισμένες γυναίκες παθαίνουν μαστίτιδα (μια φλεγμονή της θηλής) κατά τη διάρκεια του θηλασμού, η οποία μπορεί επίσης να προκαλέσει δημιουργία κάψας γύρω από το ένθεμα. Παίρνοντας αντιβιοτικά όταν τα συμπτώματα πρωτοεμφανιστούν, μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα τέτοιου προβλήματος. Θα πρέπει όμως πάντα να αναφέρετε στο γιατρό σας πιθανές ενδείξεις φλεγμονής.
Μια ακόμη εύλογη απορία των περισσότερων γυναικών είναι αν τα ενθέματα θα επηρεάσουν την ποιότητα του μητρικού γάλακτος. Έχει παρατηρηθεί, ότι τα ενθέματα σιλικόνης και  φυσιολογικού ορού δεν προκαλούν αλλαγές στη σύνθεση και την ποιότητα του γάλακτος.

Ομοίως γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε επέμβαση μείωσης ή ανόρθωσης μαστών μπορούν να θηλάσουν.

 

1) Αυξητική Μαστών

 

 

 

 

 

 

2) Μείωση Μαστών

 

3) Μείωση & Ανόρθωση Μαστών – Διόρθωση Ασυμμετρίας